Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirmenin İpuçları

Kabul edelim – hayat meşgul!

İş ve yaşam sorumlulukları arasında, günler göz açıp kapayıncaya kadar geçip gider. Pek çok anne-baba, bunun gelişimsel gecikmelere yol açıp açmayacağını merak ederek çocuklarıyla yeterince vakit geçirmediklerinden endişelenir. Bazı ebeveynler tam zamanlı çalışma konusunda kendilerini suçlu hissederler veya spor salonunda egzersiz yapmayı veya arkadaşlarıyla akşam yemeğine gitmeyi seçmekten endişe duyarlar. Çocuklarını yerel hayvanat bahçesine götürebilen veya renk ve alfabe üzerinde çalışabilen evde oturan ebeveynlerin sosyal medya gönderileri bu endişeye sadece katkıda bulunuyor.

Ama umutsuzluğa kapılmayın! Kısa süre önce yapılan bir araştırma, annelerin veya babaların çocuklarıyla geçirdikleri zamanın çocuklarının akademik başarısı, davranışları ve duygusal iyiliği üzerindeki etkisini sorguluyor. Bu, çocuklarla geçirilen zamanın önemini yadsımak değil, zamanın niceliğinden çok daha önemli olduğu noktasını güçlendirmektir. Çocukların ebeveynler ve bakıcılarla yüksek kaliteli zamana ihtiyacı vardır – bu, çocuklar için en yararlı olan ve büyüdükçe onlar üzerinde olumlu bir etkisi olabilecek şeydir. Bu sonsuz saatlerle ilgili değil, gerçekten önemli olan o zamanı nasıl geçirmeyi seçtiğinizle ilgilidir.

Ebeveynler ve bakıcılar olarak, çocuklarımızla geçirilen zamanın yüksek kaliteli olmasını sağlamak için seçimler yapabiliriz.

Meşgul aileler için dokuz ipucu:

1. Çocuğunuzla günlük bir “bağlantı” zamanı geçirin. Mümkünse bunu yüz yüze yapın; ancak bu bir seçenek değilse, çocuğunuzun öğle yemeği çantasına bir not bırakmak, diş fırçasının yanında bir not yazmak veya evde paylaşılan bir beyaz tahtaya cesaret verici bir söz yazmak gibi başka şekillerde bunu yapmak için bir rutin oluşturun.
2. Kendiniz ve çocuğunuz için her gün yapılabilecek özel bir ritüel oluşturun. Örneğin, çocuğunuzun yatmadan önce sizinle bir kitap seçmesine ve okumasına izin verin.
3. Çocuğunuza her gün onu sevdiğinizi söyleyin. Ve ona senin için ne kadar önemli olduğunu ve seni nasıl hissettirdiğini söyle.
4. Olumlu davranışı güçlendirin. Örneğin, çocuğunuz işlerini siz sormadan tamamlarsa, bunu ertesi güne kadar yapma şansınız olmasa bile takdir sözleriyle kabul edin.
5. Mümkün olduğunca çocuklarınızla yemek hazırlayın ve yiyin. Zaman kısıtlıysa, çok az hazırlık gerektiren basit yemekler arayın veya elma gibi sağlıklı bir atıştırmalık alın ve birkaç dakika oturup çocuğunuzla sohbet edin.
6. Çocuğunuzun seçtiği bir etkinliği yapmak için zaman planlayın. Dikkatiniz dağılmadan aktiviteyi takip ettiğinizden ve tamamladığınızdan emin olun.
7. Çocuğunuzu anaokuluna bırakmadan önce banyoda veya dışarıda olsa bile onunla oynayın. Her küçük zaman olumlu bir etki yaratır!
8. Gül ve çocuğuna karşı aptal ol.
9. Çocuğunuzla vakit geçirirken teknolojiyi kapatın. Mesaj göndermemeye, aramaları cevaplamamaya, sosyal medyada gezinmemeye veya televizyon izlememeye çalışın.

Anlamlı bağlantılar, zamanın niceliğiyle değil, zamanın niteliğiyle ilgilidir. Basit tutun ve yaşam tarzınız ve ilişkiniz için mantıklı olan yollarla çocuğunuzla bağlantı kurun. Her bağlantının kalıcı bir etkisi vardır ve çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu destek ve güvenceyi sağlar.

Tanıtım Yazısı

İK Yazılımı

İK Yazılımı Nedir? Ne İşe Yarar? Geleceğin İnsan Kaynakları: İK Yazılımları İnsan Kaynakları (İK) Yazılımı, günümüz iş dünyasında şirketlerin insan kaynakları süreçlerini dijitalleştirmek ve yönetmek [devamı…]

Tanıtım Yazısı

Ataşehir Nakliye

Ev taşıma süreci, özellikle büyük şehirlerde, zahmetli ve dikkat gerektiren bir işlemdir. İstanbul’un yoğun ilçelerinden biri olan Ataşehir’de nakliye hizmetleri, bu süreci kolaylaştırmak için elzemdir. [devamı…]

Sultangazi Psikolog
Sağlık

Sultangazi Psikolog

Sultangazi psikolog arayışında iseniz sizleri İstanbul Eyüpsultan Alibeyköy ‘de bulunan danışmanlık merkezimizde psikolojik danışmanlık ve öğrenci koçluğu hizmeti için davet ediyoruz. Özellikle çocuk-ergen psikolojisi , yetişkin psikolojisi ve aile üzerine [devamı…]