İş Hayatının Temel Sorunlarından Biri Olan Mobing Nedir? Harekete Karşı Yapılması Gerekenler?

Mobbing, iş hayatının varlığından beri var olan ve adını 1980’lerden sonra alan bir tür psikolojik şiddet ve tacizdir. Mobbing durdurulmadığı takdirde, maruz kalan kişi ciddi maddi ve manevi zarar görebilir. Mobbingin ne olduğunu ve nasıl hayatta kalabileceğinizi öğrenmek için lütfen makalemizi okumaya devam edin.

Mobbing nedir?

Mobbing nedir sorusuna cevap verebiliriz. mobbing kelimesinin kökü olan “mob” ile. Aşırı kabalık ve bu kabalığın hukuka uygun olmadığı anlamına gelir. Mobbing, hem maddi hem de duygusal olarak büyük zararlara neden olan bir tür psikolojik ve duygusal taciz-şiddettir. Mobbing kişiyi huzursuz, baskı altında, kapalı ve rahatsız hissettirecektir. Mobbing, Türkiye’de mobbing anlamına gelen “bezdiri” anlamına gelmektedir. Mobbing en çok örgütsel işlev bozukluğu olan yerlerde görülmektedir. Bu tür sistemlerdeki bireyler kişisel konumlarını kötüye kullanırlar ve çevrelerinde psikolojik şiddet kullanırlar. Mobbing’e maruz kalan kişi itibarını yitirir ve bunun sonucunda işten ayrılmak zorunda kalır. Mobbing kasıtlıdır ve demografik özelliklerinden bağımsız olarak herhangi bir kişiye maruz kalabilir. Mobbingin 6 ile 15 ay arasında ciddi etkileri vardır ve 29-46 ay maruz kaldığında kalıcı etkileri olabilir. Bu nedenle, bir müdahale kesinlikle gereklidir.

Bu davranışı mobbing olarak nasıl ayırt edebilirim?

Çoğu insan, belirli davranışlar ile mobbing arasındaki farkı ayırt edemez. Mobbing, anlık sorunlar veya davranışlarla karıştırılmamalıdır. Mobbing sistematiktir ve 6 aya kadar sürebilir. Sistematik olmasının yanı sıra kasıtlı olduğu da tahmin edilmektedir. Mobbing şu şekilde gelişir; önce işaret olarak ortaya çıkıyor, bu işaretler herhangi bir nedenle çözülemiyor, bu aşamada mobbing maddi ve duygusal zarara yol açmaya başlıyor, bu zarar performansta düşüşe neden oluyor, performanstaki bu düşüş belirginleşiyor, artık çalışmak mümkün değil ve son aşama yaşanır.

Neden mobbing’e maruz kalıyoruz?

Mobbing’e maruz kalmanın birçok nedeni vardır, ancak bunun arkasındaki başlıca neden, bireyin parlak bir geleceğe sahip olabilmesi, aynı zamanda zeki ve duyarlı olması ve durumlara farklı açılardan bakabilmesidir. Bu koşullar zorbayı motive edecektir. Kötü yargılanan, bencil ve rekabetçi davranışlara sahip bu insanlar, mobbing mağdurunun münzevi ve izole olmasına neden olacaktır. Bazıları bunu hafife alabiliyor. Ve diğerleri kişisel çabalarla bu sorunun üstesinden gelmeye çalışıyor.

Mobbingin belirtileri nelerdir?

Güvensizlik hissi, başka bir işte çalışma arzusu, işe gitmenin zorluğu, mesleğe olan inancının yitirilmesi, diğer insanlarla iletişimin bozulması, bitkinlik hissi, pişmanlık ve hırs rahatsızlıklardan bazılarıdır. mobbing mağdurlarında görüldü.

Mobbing’e karşı hukuki ve kişisel olarak neler yapılabilir?

Mobbing sonrası dönülecek çok yer var. Bu durumda başvurulacak yerler arasında İlçe İnsan Hakları Komiteleri, Türkiye İnsan Hakları Derneği, Çalışma ve Sosyal İşler, Meclis, Anayasa Mahkemesi, Kamu Görevlileri Etik Kurulu yer alıyor. Bu makamlara başvuru doğrultusunda e-posta, kamera kaydı gibi deliller sunulabilir. Adaletsizliğin kanıtlanması halinde bu aşamadan sonra iş akdinin feshi, kıdem tazminatı veya manevi tazminat talep edilebilir. Ayrıca işveren aleyhine işverenin yasal eşitlik vaadi temelinde götürü tazminat davası açılabilir.

Tanıtım Yazısı

Ataşehir Nakliye

Ev taşıma süreci, özellikle büyük şehirlerde, zahmetli ve dikkat gerektiren bir işlemdir. İstanbul’un yoğun ilçelerinden biri olan Ataşehir’de nakliye hizmetleri, bu süreci kolaylaştırmak için elzemdir. [devamı…]

Sultangazi Psikolog
Sağlık

Sultangazi Psikolog

Sultangazi psikolog arayışında iseniz sizleri İstanbul Eyüpsultan Alibeyköy ‘de bulunan danışmanlık merkezimizde psikolojik danışmanlık ve öğrenci koçluğu hizmeti için davet ediyoruz. Özellikle çocuk-ergen psikolojisi , yetişkin psikolojisi ve aile üzerine [devamı…]